Wat kost stroom in 2018?

28 december 2017
admin

Wat kost stroom in 2018?De belastingen op energie gaan omhoog en de korting op de belasting van stroom gaat omlaag. Al met al wordt stroom dus duurder in 2018. De grootste oorzaak daarvan zijn de belastingen. Het echte leveringstarief van stroom is de laatste jaren gedaald door innovatie en de opwekking van duurzamere energie uit wind en zon.

Door de belastingen op energie te verhogen wil de overheid de consument stimuleren om energie besparende maatregelen te nemen. Het nadeel van deze maatregelen is vaak dat ze pas na een paar jaar terugverdiend zijn, blijf je echter lang op dezelfde locatie wonen dan is het zeker de moeite waard.

De goedkoopste stroom van 2018

De snelste manier om te besparen op je energierekening is door te kiezen voor de goedkoopste stroom van 2018. Bij sommige energieleveranciers krijg je namelijk ook extra korting als je voor alleen stroom kiest. Daarmee kan je de stijging op de energiebelasting compenseren.

Investeren in zonnepanelen en een warmtepomp om de energierekening te reduceren

Mocht je al genoeg isolatie hebben aangebracht aan je woning, dan is het ook mogelijk om nog extra te besparen op je energieverbruik met zonnepanelen of een warmtepomp. Een warmtepomp zorg ervoor dat je cv-ketel minder gas verbruikt om de woning te verwarmen. Gas is namelijk de grootste kostenpost van de energierekening. Doordat de overheid minder gas uit Groningen wil winnen stijgen de kosten voor gas. Daarbij is de verhoging op belasting fors voor de energierekening. Hoe minder gas je verbruikt, hoe sneller je dus bespaart op je energierekening.

Effectief betalen we ook meer voor stroom door de verhoogde belasting en afbouwende vermindering op energiebelasting. Ondanks dat het levertarief daalt door innovaties en de opwekking van duurzame energie gaan we dit niet in de portemonnee voelen. Zonnepanelen kunnen dan een uitkomst bieden doordat je minder kWh hoeft af te rekenen aan het eind van het jaar. Afhankelijk van hoeveel panelen je plaatst zou je zelfs geld terug kunnen krijgen doordat je meer opwekt dan verbruikt.