Wat kost een kWh in de toekomst

25 juni 2015
admin

Wat kost een kWh in de toekomstNaar verwachting zullen de kosten voor een kWh blijven dalen, dit komt vooral doordat opgewekte stroom uit zonnepanelen steeds populairder wordt.

Vooruitzicht van stroom in Nederland

De snelle opmars van zonnepanelen in Nederland zal de grijze stroom onder druk zetten. Naar verwachting zal in 2030 de opgewekte energie uit zonnepanelen genoeg zijn om de helft van de piekvraag naar energie (denk aan bijvoorbeeld een dag waarop veel energie verbruikt wordt) te voorzien. De consument krijgt daarbij steeds meer mogelijkheden om te investeren in hun eigen stroom productie, zo kunnen ze zonnepanelen laten plaatsen op hun dak of investeren in een zonnepanelenpark. Onlangs verscheen een uitgebreid rapport waarin staat dat slechts 1 procent van alle zonnepanelen in handen is van energiebedrijven. Huishoudens, investeerders en projectontwikkelaars krijgen steeds meer grip op de energiemarkt en maken het de energiebedrijven lastig.

In totaal heeft Nederland een vermogen van 1 gigawatt te geproduceerd met enkel de zonnepanelen die op daken bevestigd zijn. Dit is te vergelijken met het vermogen dat twee kolencentrales op de Maasvlakte produceren. Het voordeel van de zonnepanelen is dat het veel milieuvriendelijker is. Naar verwachting vertienvoudigd het vermogen aan zonnestroom tot 2030. Hierbij zullen zonnepanelen kunnen voorzien in 8 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte.

Zonne-energie in Nederland loopt achter op Europa

Ondanks de goede vooruitzichten van de Nederlandse zonne-energie, lopen wij toch achter vergeleken met de rest van Europa. Naar schatting zal een land als Duitsland in 2030 voor bijna 70 gigawatt aan zonnepanelen hebben. Dit is zelfs meer dan de vraag naar de zonne-energie in dat land. Dit overschot zal door de koppeling van het elektriciteit netwerk door kunnen stromen naar Nederland. Wat wij zelf niet weten te produceren kunnen we dus altijd goedkoop importeren uit het buitenland zodat dit de consument ten gunste komt.

De opmars van zonne-energie verloopt echter harder dan verwacht. De prijs van de zonnepanelen is dusdanig hard gedaald dat het zeer aantrekkelijk is om deze aan te schaffen. Gemiddeld betalen de Nederlandse huishoudens 8 cent minder per kWh van zonnestroom vergeleken met stroom uit het elektriciteitsnet. Als eigenaar van zonnepanelen is het steeds makkelijker om de opgewekte energie te benutten door de technologische ontwikkelingen op het gebied van batterij-industrie en home automation.

Toch zullen energiebedrijven een grote rol van betekenis blijven spelen. Ze zullen zich echter beter moeten voorbereiden op de momenten wanneer minder vraag naar energie is. Hun energiecentrales zullen flexibeler moeten worden ingesteld om in te kunnen spelen op de pieken in vraag en aanbod.

Wat kost een kWh momenteel in Nederland

Momenteel liggen de kosten voor stroom in Nederland al zeer laag. Het is al bekend dat deze zelfs nog lager zullen worden vanaf 1 juli. Dit is de datum dat de energieleveranciers hun nieuwe vaste energietarieven bekend maken. Een leverancier zoals Qurrent heeft al laten weten dat zij zelfs een kWh tarief van € 0,1948 gaan hanteren. Daarbij krijg je een welkomstbonus van € 55,- op de jaarafrekening. Zodra de nieuwe energietarieven ingaan op 1 juli zullen wij hier verder op ingaan.