Wat kost een kilowatt stroom met zonnepanelen

27 mei 2016
Nikki Verbon

Wat kost een kilowatt stroom met zonnepanelen Het aantal mensen dat zelf stroom opwekt door middel van zonnepanelen wordt steeds groter. Het gebruik van zonnepanelen kan een consument veel voordelen opleveren zoals het terugleveren van stroom of een lagere maandprijs.

Stroom terugleveren

Het gemiddelde huishouden verbruikt 3500 kilowatt stroom op jaarbasis. Het jaarlijks gasverbruik ligt rond de 1500 m3. Zonnepanelen kunnen zorgen voor een lager verbruik van kilowatt stroom. Een zonnepaneel levert namelijk gemiddeld op jaarbasis 240 kilowatt stroom op. Gebaseerd op Nederlandse omstandigheden en een ideale plaatsing van het zonnepaneel. Het aantal kilowatt stroom dat opgewekt wordt kan van het jaarlijks verbruik afgetrokken worden of teruggeleverd worden aan de energieleverancier tegen een vergoeding.

Op het moment dat er meer stroom opgewekt wordt, dan de consument verbruikt, wordt er stroom teruggeleverd aan de energieleverancier. De consument levert zelf opgewekte stroom terug en is daarmee zelf een energieleverancier. De meeste energiemaatschappijen bieden een terugleveringsvergoeding van gemiddeld €0,07 cent.

De maandprijs wanneer er zelf stroom wordt teruggeleverd

Wat een kilowatt stroom kost met zonnepanelen hangt dus af van hetgeen je energieleverancier aanbiedt. Bij salderen wordt de teruggeleverde elektriciteit verrekend met de verbruikte elektriciteit die door de energieleverancier is geleverd. Andere energieleveranciers geven je een bedrag terug per kWh dat je teruglevert.

EnergiemaatschappijTerugleveringvergoeding per kwhAanvraag offerte zonnepanelenMaandprijs
kWh tarief NLE

Salderen

Nee

€ 109,50

meer informatie

kWh tarief Oxxio

Salderen

Nee

€ 115,00

meer informatie


€0,10

Ja

€ 124,01

meer informatie

kWh tarief Energiedirect

€ 0,07

Nee

€ 128,00

meer informatie

kWh tarief Engie

Salderen

Nee

€ 130,50

meer informatie

kWh tarief Essent

€ 0,08

Nee

€ 131,00

meer informatie

kWh tarief Nuon

€ 0,07

Ja

€ 132,35

meer informatie

De bovenstaande tabel is gebaseerd op een jaarlijks verbruik van 3500 khw en een jaarlijks gas verbruik van 1500 m3. In de maandprijs is een teruglevering van 240 kwh berekend. De prijzen in de tabel zijn gebaseerd op een contract van 1 jaar en is berekend voor gasregio 4.

De Nederlandse Energie Maatschappij biedt de laagste maandprijs na het terugleveren van stroom. Bij het afnemen van een jaarcontract voor gas en stroom geven zij een korting van €100,-. Oxxio levert bij een jaarcontract een cashback van €100,- waardoor ook zij de prijs voor stroom en gas lager kunnen houden dan de overige energiemaatschappijen.