Wat kost een kilowatt stroom in 2016

5 januari 2016
Sanne

Wat kost een kilowatt stroom in 2016Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekend dat energieleveranciers de stroomprijs hebben aangepast. Dit is goed nieuws, want over het algemeen is de prijs per kWh gedaald.

De jaarwisseling is een belangrijk moment waarop de stroomprijzen door energieleveranciers worden aangepast. Dit heeft onder andere te maken met de veranderende tarieven voor de transport van stroom en de aangepaste energiebelasting. De Autoriteit Consument en Markt kwam eind vorig jaar al met het bericht dat de transportkosten voor energie in 2016 iets lager zouden zijn dan in 2015. Daarbij komt dat de energiebelasting van de overheid per 1 januari 2016 met 16% is gedaald. In 2015 betaalde je nog € 0,14470 energiebelasting per kWh, dit jaar is het € 0,12180.

Deze veranderingen is terug te zien in de stroomprijs bij de verschillende energieleveranciers. Zowel de variabele als vaste prijzen per kWh stroom is bij vrijwel iedere energieleveranciers lager dan vorig jaar.

De prijs per kWh bij variabele tarieven

In 2012 is het modelcontract door de overheid verplicht gesteld voor alle energieleveranciers. Dit is een energiecontract met variabele tarieven en voor onbepaalde tijd. Het is dus mogelijk om dit contract ieder moment op te zeggen en over te stappen naar een andere levernacier. Daarnaast kan de prijs per kWh gedurende het jaar veranderen. Bij de invoering van het modelcontract heeft de overheid de voorwaarde gesteld dat de variabele prijzen per kWh stroom maximaal 2 keer per jaar gewijzigd mogen worden. De eerste wijziging vindt plaats in januari en de tweede in juli.

EnergieleverancierWat kost 1 kWh variabel tarief
kWh tarief NLE

Variabel € 0,18760

Vastrecht: € 6,99 per maand

meer informatie
kWh tarief Essent

Variabel € 0,19445

Vastrecht: € 4,34 per maand

meer informatie

Begin deze maand zijn de variabele prijzen per kWh door bijna alle energieleveranciers aangepast, alleen bij Oxxio en EnergieDirect zijn de variabele stroomprijzen niet gewijzigd. Vorig jaar was Qurrent nog de energieleverancier met de laagste prijs per kWh stroom. Momenteel is de variabele stroomprijs bij de Nederlandse Energie Maatschappij het laagst. De Nederlandse Energie Maatschappij rekent wel de hoogste prijs voor vastrecht, namelijk € 6,99.

Wat kost 1 kWh bij een 1 jaar vast

Naast de variabele stroomprijzen hebben de meeste energieleveranciers ook de stroomprijzen bij een 1 jaar vast contract aangepast. Deze tarieven zijn over het algemeen gedaald, net als de variabele prijs per kWh stroom.

EnergieleverancierWat kost 1 kWh 1 jaar vast tarief
kWh tarief Engie

Variabel € 0,18659

Vastrecht: € 3,125 per maand

meer informatie
kWh tarief Nuon

Variabel € 0,18800

Vastrecht: € 3,25 per maand

meer informatie

De prijs per kWh stroom bij een 1 jaar vast contract is bij bijna iedere aanbieder gedaald, met uitzondering van de Nederlandse Energie Maatschappij en Oxxio. Op dit moment is E.on de goedkoopste aanbieder van per kWh stroom. Bovendien rekent E.on met € 2,99 veruit de laagste de prijs voor vastrecht. Engie staat op de 2e plaats als het gaat om voordelige stroomprijzen bij een 1 jaar vast contract. Het kan goed zijn dat je nog niet eerder hebt gehoord van de energieleverancier Engie, want deze leverancier is op 1 januari 2016 nieuw op de energiemarkt. Tot slot is de stroomprijs bij Nuon ook heel voordelig.