Opbouw van de energierekening

4 november 2016
admin

Opbouw van de energierekeningVeel mensen betalen braaf de energierekening, maar hebben geen idee wat ze dan precies betalen. Misschien ben je wel geschrokken van je hoge energierekening, en wil je controleren waar dit aan ligt. In dit artikel wordt uitgelegd waar deze rekening uit bestaat.

Er zijn bepaalde richtlijnen, maar de energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe de energierekening er precies uitziet. Dit betekent dan ook dat de rekeningen erg van elkaar kunnen verschillen qua opbouw. De belangrijkste punten die op iedere energierekening terugkomen zijn:

Leveringskosten

Dit bestaat uit vaste en variabele leveringskosten. De vaste leveringskosten, ook wel vastrecht genoemd, kun je vergelijken met een abonnement; het staat los van je elektriciteitsverbruik en wordt per maand, kwartaal of jaar in rekening gebracht. De variabele leveringskosten worden bepaald aan de hand van het elektriciteitsverbruik.

Ook moet er gasregiotoeslag betaald worden. Hoe hoog deze toeslag is, verschilt per provincie. In Groningen wordt het meeste gas gewonnen, daardoor is de toeslag in deze regio het laagst. Hoe verder je van Groningen af woont, hoe hoger de toeslag.

Netbeheerkosten

Ook voor de netbeheerkosten betaal je een vast bedrag per jaar. Wel wordt de hoogte hiervan jaarlijks vastgesteld, deze is onder andere afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting. Het in stand houden van je aansluiting wordt verrekend door middel van de periodieke aansluitvergoeding. Het is mogelijk om je aansluiting te verzwaren, oftewel de capaciteit van de aansluiting te vergroten.
Het vastrecht is een bedrag dat je betaalt voor de overige kosten van de netbeheerder, zoals administratiekosten. Ook betaal je voor het gebruik en beheer van de energiemeter.

Belastingen

Over de totale rekening betaal je 21% btw. Om energieverspilling tegen te gaan, heft de overheid belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Hiermee hoopt de overheid mensen te stimuleren minder energie te gebruiken. Daarnaast betaal je voor ‘Opslag Duurzame Energie’. Deze heffing is in 2013 opgericht om de investering in duurzame energie te stimuleren.

Naast de belastingen die betaald moeten worden, heb je ook recht op belastingvermindering. Dit komt doordat de overheid energieverbruik gedeeltelijk als basisbehoefte ziet. In 2016 is de belastingvermindering vastgesteld op €310,81 (exclusief btw). Ieder jaar wordt de hoogte hiervan opnieuw bepaald.

Besparen op je energierekening door over te stappen

Welke energieleverancier je gebruikt, is vooral van belang bij de variabele leveringskosten. De kosten hiervoor kunnen erg verschillen. Daarnaast kan het erg lonen om ieder jaar over te stappen. Vaak bieden energieleveranciers hoge kortingen voor overstappers. In onze vergelijker kun je zien hoeveel je betaalt per kWh stroom en m3 gas. Zo kies je de energieleverancier die het beste bij jou past.