Maandelijkse daling van de prijs per kWh

24 maart 2016
Sanne

Maandelijkse daling van de prijs per kWhDe prijs per kWh is in 2016 lager dan ooit en sinds januari blijkt de prijs iedere maand zelfs nog meer te dalen. Dit is goed nieuws voor mensen die willen overstappen van energieleverancier.

Wijzigingen in prijs per kWh in 2016

Ter compensatie van de hoge gastarieven is de prijs per kWh dit jaar zeer laag. De belastingverhoging op gas heeft na de jaarwisseling gezorgd voor gestegen gasprijzen. Wanneer je zowel gas en stroom afneemt zal de gestegen heffingskorting op stroom de hogere tarieven voor gas compenseren. Het maandelijkse termijnbedrag dat je aan je energieleverancier betaalt zal daarom ongeveer gelijk zijn als in 2015.

Uit onderzoek blijkt dat tijdens het eerste kwartaal van 2016 de prijs per kWh bij veel energieleveranciers de afgelopen maanden nog meer daalde. Dit kan te verklaren zijn door de dalende olieprijzen. De stroomprijs is namelijk gekoppeld aan de olieprijzen en wanneer deze dalen zakt ook de prijs per kWh. Dit is duidelijk te zien in de onderstaande grafiek. Hier staan de prijzen per kWh aan het begin van iedere maand weergegeven.

Eon prijs per kWh 2016
Essent prijs per kWh 2016
NLE prijs per kWh 2016
Noun prijs per kWh 2016
Oxxio Direct prijs per kWh 2016
Qurrent prijs per kWh 2016
Delta prijs per kWh 2016
Energie Direct prijs per kWh 2016
Engie prijs per kWh 2016

De grafiek laat zien dat de prijs per kWh bij de meeste energieleveranciers iedere maand opnieuw is gedaald. Alleen bij Delta en Eon bleef de prijs de afgelopen maanden stabiel. De grootste daling is te zien bij energieleverancier Oxxio. Hier daalde de prijs sinds 1 januari met € 0,02989. Dit lijkt misschien een kleine daling, maar wanneer je het verrekend over een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar, dan bespaar je al € 104,62.

De laagste prijs per kWh van dit moment

Sinds 1 maart zijn de tarieven bij sommige energieleveranciers nog iets gedaald. In de onderstaande tabel staat weergegeven bij welke 3 energieleveranciers je de laagste prijs per kWh betaalt van dit moment.

EnergieleverancierPrijs per kWh
kWh tarief NLE
Vast tarief

€ 0,16521

€ 50,- korting
Vastrecht: € 6,75 per maand

meer informatie
kWh tarief Oxxio
Vast tarief

€ 0,16724

€ 50,- korting
Vastrecht: € 4,59 per maand

meer informatie
kWh tarief Qurrent
Vast tarief

€ 0,17380

€ 27,50 korting
Vastrecht: € 6,05 per maand

meer informatie

De energieleverancier met de laagste prijs per kWh van dit moment is de Nederlandse Energie Maatschappij. De stroomprijs bij de NLE is sinds het begin van de maand weer gedaald naar € 0,16521. Hierdoor is de prijs per kWh bij de NLE lager dan Oxxio. Ook Qurrent hanteert momenteel een laag tarief voor stroom, maar zij blijven boven de 17 cent. Bovendien krijg je bij Qurrent minder korting, waardoor je bij de NLE en Oxxio toch een stuk voordeliger uit bent.

Door de gedaalde energietarieven is het nu een goed moment om over te stappen van energieleverancier. Wat er volgende maand met de prijs per kWh zal gebeuren is nog niet bekend.