Lage prijs per kWh raakt energiereuzen

14 augustus 2015
admin

Lage prijs per kWh raakt energiereuzenDe lage prijs per kWh is wellicht een grote opluchting voor de consument, het is echter een bron van ergernis voor de energiereuzen zoals Essent en E.ON.

Winst daalt bij energiereus door de prijs per kWh

Bij energiereuzen zoals Essent en E.ON betekent de lage prijs per kWh dat de winst terugloopt. Vorig jaar behaalde E.ON nog een winst van 1,5 miljard euro in het eerste half jaar, nu is dat bedrag terug gelopen naar 1,2 miljard euro. De omzet van de energiereus steeg echter met 5%. Bij E.ON wordt steeds minder energie van gas-en kolencentrales afgenomen, dit zorgt dan ook voor de overbodige kosten waardoor de winst daalt. E.ON is wel van plan om volgend jaar de gas- en kolencentrales af te stoten zodat zij zich meer kunnen richten op groene energie.

Energiereus Essent ziet zijn winst nog verder dalen dan E.ON door de prijs per kWh. Het bedrijf behaalde 28% minder winst ten opzichte van vorig jaar. Het moederbedrijf van Essent, de RWE, zal zijn verwachtingen voor het jaar 2015 bijstellen aan de hand van de tegenvallende cijfers. Net als E.ON zit de RWE in een transitie fase naar groene en duurzame energie. Het stilleggen en afstoten van kern, gas- en kolencentrales brengt een hoop kosten met zich mee. De bedrijven willen dan ook zo snel mogelijk over gaan op de duurzame energie.

Duurzame energie wint aan populariteit

De duurzame energie wint sterk aan populariteit in Nederland, veel energieleveranciers spelen hier al op in door hetzelfde tarief te rekenen voor zowel groene als grijze energie. Een energieleverancier zoals Qurrent doet hier nog een stapje bovenop, zij bieden namelijk hun groene energie met een lage prijs per kWh aan voor de inkoopprijs. Dit is voor energiereuzen een grote ergernis, Qurrent is namelijk opgericht door verschillende klimaat stichtingen en maakt alleen winst met het vastrecht. Daarbij investeert het bedrijf fors in duurzame energie en betrekken zij hun klanten bij het investeren in duurzame energie.

Het zelf opwekken van energie is tevens zeer in trek bij ons Nederlanders. Echter leidt dit weleens tot grote frustraties. Wanneer mensen zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen, kan het zo zijn dat de panelen niet helemaal goed geïnstalleerd zijn of van een goedkoper merk zijn. Dit kan leiden tot het reflecteren van zonlicht, momenteel spelen al een aantal rechtszaken omdat mensen niet meer in hun tuin kunnen zitten doordat zij verblind worden door de zonnepanelen van hun buren. Let dus goed op dat je zonnepanelen van goede kwaliteit zijn en dat ze goed geïnstalleerd worden door een professioneel bedrijf.

» Bekijk hier alle aanbiedingen van energieleveranciers