Energie besparen met handige tips

Energie besparen in huis bij een koopwoning

Om energie te besparen bij een koopwoning is het raadzaam om een aantal duurzame investeringen te maken. In eerste instantie kost het wat geld maar de jaarlijkse energie besparing is het meer dan waard. Bovendien is de investering vrij snel terugverdiend. Wist u dat, door elektrische apparaten uit te schakelen in plaats van standby te laten staan, men tot wel € 100,- per jaar kan besparen op de stroomrekening?

BespaartipEenmalige kostenJaarlijkse energie besparingTerugverdienen
Isoleren schuin dak bij verwarmde zolder€ 4300,-€ 650,-In 6,6 jaar tijd terugverdiend
Spouwmuur isoleren€ 2000,-€ 570,-In 2,3 jaar tijd terugverdiend
HR ++ Glas€ 3500,-€ 280,-In 12,5 jaar tijd terugverdiend
CV-Combiketel€ 2100,-€ 260,-In 8,1 jaar tijd terugverdiend

Energie besparen met de tips hierboven is gebaseerd op een eensgezinswoning van 120 vierkante meter met een schuindak van 76 vierkante meter. Dit staat gelijk aan de gemiddelde woning voor een gezin in Nederland. De investeringen lijken in eerste instantie zeer fors, echter is het zo dat men in een koopwoning langere tijd zal verblijven dan een huurwoning.

Energie besparen met een huurwoning

Voor huurders zijn grote investeringen minder interessant voor het besparen van energie. Wij hebben een aantal tips opgesteld voor degene die met lage kosten een hoog rendement willen halen bij energie besparen.

BespaartipEenmalige kostenJaarlijkse energie besparing
Led Lampen/ Spaarlampen€ 2,40.-€ 60,-
Radiatorfolie aanbrengen€ 8,75 per 50x600cm€ 260,-
Tochtstrips€ 5,-€ 50.-
Isolatie bij CV leidingen€ 4,- per meter€ 16,-

Spaarlampen zijn voor huurders de meest ideale manier om energie te besparen. Het is goedkoop en met een besparing van € 60,- per jaar is het snel terugverdiend. Daarbij is het isoleren van leidingen een goede manier om te besparen. Door de isolatie laag zal minder warmte verloren gaan en dus kan met al snel 3 kubieke meter aan gas besparen per meter aan isolatie die toegebracht is.