Consumenten stappen steeds vaker over van energieleverancier

11 november 2015
admin

Overstappen energieSteeds meer consumenten kiezen ervoor regelmatig over te stappen van energieleverancier, in het afgelopen jaar ging dit om ruim 14 procent. Van de overstappers is 98 procent neutraal tot zeer tevreden over de overstap.

Deze cijfers blijken uit de Trendrapportage energiemarkt van het ACM, over de cijfers van de eerste helft van 2015. Tussen juni 2014 en juni 2015 is 14,1 procent van de consumenten overgestapt van energieleverancier, het jaar daarvoor was dit nog minder dan 13 procent. Nog eens 14 procent van de consumenten geeft aan binnen 2 jaar over te gaan stappen. Bijna alle consumenten die overstapten waren tevreden over de overstap, slechts 2 procent is niet tevreden over de overstap.

Overstappen van energieleverancier

Overstappen is dus steeds makkelijker geworden, buiten dat het zeer lonend is. De prijs van het huidige contract is de belangrijkste reden om over te stappen, niet gek gezien de grote kostenpost die stroom kan genereren. Het verschil tussen het duurste abonnement in vergelijkers en het goedkoopste abonnement liep op tot ruim 400 euro. Consumenten die al eerder zij overgestapt hebben veel vertrouwen in de overstap en het belang dat de nieuwe energieleverancier aan klanten hecht. Het vertrouwen ligt bij consumenten die nog nooit overgestapt zijn of zich slechts enkel hebben georiënteerd, ruim 10 procent lager.

Variabel of vast contract

Het variabele contract is het meest populair onder consumenten, 63 procent van de consumenten kiest voor een contract met onbepaalde tijd en variabele prijzen. Drie jarige contracten worden door 20 procent verkozen en slechts 10 procent kiest voor een 1 jarig contract. Opvallend is dat relatief weinig consumenten kiezen voor een 1 jarig contract terwijl dit contract gemiddeld zorgt voor de laagste jaarlijkse kosten. Gemiddeld betalen we jaarlijks,  voor een 1 jarig contract, 1616 euro en voor een contract voor onbepaalde tijd 1696 euro.

Jaarlijks overstappen, door een 1 jarig contract af te sluiten, blijkt ook vanuit dit onderzoek het meest voordelig. Op die manier kan men zo tientallen euro’s besparen en ook nog eens gebruik maken van eventuele welkomstbonussen of cadeaus, die energieleveranciers alleen aan nieuwe klanten geven.