Bespaar op je stroomkosten met een slimme thermostaat

23 november 2015
Sanne

Een slimme thermostaat houdt je stroomverbruik in de gaten, waardoor je gemakkelijk op je stroomkosten kunt besparen.

De voordelen van een slimme thermostaat

Besparen op je kosten voor stroom wordt gemakkelijker met de slimme thermostaat. Een slimme thermostaat denkt namelijk met je mee over je energieverbruik. Wanneer je klant bent bij een leverancier die niet de laagste prijs per kWh biedt, kan je met een slimme thermostaat toch voordelig uit zijn. Hij past zich namelijk aan jouw ritme aan door je gewoontes bij te houden en zorgt zo dat er niet onnodig energie verspild wordt.

Een slimme thermostaat weet bijvoorbeeld op welke tijden jij dagelijks naar je werk bent en zorgt dan dat de temperatuur omlaag gaat. Op deze manier bespaar je energie , zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken. Daarnaast is een slimme thermostaat op afstand te bedienen met een app. Mocht je uit je werk onverwachts eerder naar huis gaan, dan kan je de temperatuur met de app hoger zetten, zodat het toch comfortabel warm is wanneer je thuis komt.

Een slimme thermostaat wordt door Electrabel, EON, Essent en de Nederlandse Energiemaatschappij aangeboden. Je kan hem los aanschaffen, maar een slimme thermostaat is bij sommige stroomleveranciers ook met korting te verkrijgen bij een energiecontract.

De EON EnergieAssistent

De EON EnergieAssistent

De EnergieAssistent is een slimme thermostaat van EON waarmee je de verwarming op afstand kan bedienen. Daarnaast geeft deze inzicht in je energieverbruik. Wanneer je verbruik anders is dan normaal geeft het apparaat een melding. Bovendien levert EON bij de EnergieAssistent twee slimme stekkers. Deze kan je aansluiten op een apparaat naar keuze zodat je het energieverbruik van deze apparaten kan meten en deze apparaten op afstand aan en uit kan schakelen. De slimme thermostaat herkent ook wanneer je tv al lange tijd op standby staat en schakelt deze dan uit. De EnergieAssistent is te verkrijgen voor € 14,50 per maand of gratis bij een 3 jarig stroom en gas abonnement en wordt gratis bij jou thuis geïnstalleerd.

De Knappe Thermostaat van Electrabel

De Knappe Thermostaat van Electrabel

Electrabel levert een Knappe Thermostaat die draadloos is en doormiddel van 5 stickers aangepast kan worden aan je interieur. Deze thermostaat houdt je gewoontes bij en past zich daarop aan. Daarnaast is het mogelijk om met de bijbehorende app de verwarming op afstand te bedienen. Om inzicht te geven in hoe je nog meer energie kan besparen ontvang je iedere maand een energiebesparingsrapport van Electrabel, welke gebaseerd is op je persoonlijke verbruik. De Knappe Thermostaat kost € 179,00 of is voor € 60,00 te verkrijgen bij een 3 jaar vast stroom en gas abonnement. Je moet hem zelf installeren bij jou thuis.

Anna van de Nederlandse Energiemaatschappij

Anna van de Nederlandse Energiemaatschappij

De Nederlandse Energiemaatschappij is de ‘vader’ van Anna. Deze thermostaat herkent jouw dagelijkse ritme en maakt op basis hiervan zelf een schema. Doormiddel van GPS herkent ze wanneer je onderweg bent naar huis. Als je het afstellen van het schema liever zelf in de hand houdt, kan je Anna ook handmatig instellen. Bovendien kan je Anna instellen op de bespaarmodus die het beste bij jou past: Comfort, Eco of Green Crusader. Voor € 70,00 wordt Anna bij jou thuis door een monteur geïnstalleerd. Daarna betaal je € 3,99 per maand en voor dit maandelijkse bedrag kan je gebruik blijven maken van Anna, ook wanneer je overstapt naar een andere leverancier.

De Nest Learning Thermostat van Essent

De Nest Learning Thermostat van Essent

De Nest Learning Thermostat is de slimme thermostaat van Essent. Deze thermostaat registreert wanneer je thuis bent en onthoudt dit ook. Op basis van jouw ritme maakt de Nest Learning Thermostat een persoonlijk schema. Als je de temperatuur zelf wilt aanpassen is dit ook op afstand mogelijk door gebruik te maken van de app. Een aanvullende functie op de app is dat je kan controleren of je termijnbedrag nog aansluit op je huidige verbruik. Als dit niet zo is kan je de hoogte van het termijnbedrag aanpassen. Essent levert de Nest Learning Thermostat voor € 219,00. Bij een 3 jarig stroom en gas contract betaal je slechts € 49,00 en bij een 5 jarig stroom en gas contract krijg je hem geheel gratis. Bovendien wordt de thermostaat gratis bij je thuis geïnstalleerd.

Door de slimme thermostaat kan je niet alleen gemakkelijk besparen op je stroomkosten, maar deze zorgt ook voor gemak en comfort bij jou thuis. Naast de afweging welke leverancier de laagste stroomprijs heeft is het handig om na te gaan of zij een slimme thermostaat leveren.